Europejskie Dni Dziedzictwa: Warsztaty kulinarne
Kiedy: | Niedziela, 12.09.2021 |
---|---|
Gdzie: | Parole Art Bistro przy ul. Sokoła 7 |
Start: | 10:00 |
Łukasz Modelski wystąpi w roli instruktora. Wspólnie z uczestniczącymi w warsztatach dziećmi przygotują potrawy w oparciu o historyczne przepisy kulinarne. Po wspólnym gotowaniu odbędzie się degustacja przygotowanych potraw, na którą zostaną też zaproszeni rodzice. W trakcie poczęstunku Łukasz Modelski opowie o daniach kuchni historycznej.
Nabór uczestników trwa od 1 do 7 września 2021 r. Liczba miejsc ograniczona (maksymalnie 10 uczestników). Decyduje kolejność zgłoszeń.
Warsztaty są bezpłatne dla uczestników.
Zgłoszenia na warsztaty przyjmowane będą telefonicznie: 17 8669 402 od 7.30 do 15.30, od poniedziałku do piątku. Zapisu mogą dokonać wyłącznie rodzice/opiekunowie prawni dziecka. Podczas zgłoszenia na warsztaty należy podać imię i nazwisko dziecka oraz dane do kontaktu (numer telefonu lub e-mail). Osoby zakwalifikowane na warsztaty zostaną powiadomione
e-mailowo lub telefonicznie w ciągu dwóch dni roboczych po zakończeniu naboru.
Poprzez zgłoszenie dziecka na warsztaty rodzic/opiekun prawny dziecka wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych podawanych przy zapisie oraz rozpowszechnianie wizerunku dziecka utrwalonego na fotografiach i materiałach video wykonywanych w trakcie trwania warsztatów dla potrzeb promocyjnych i dokumentacyjnych WiMBP w Rzeszowie.
Uczestnicy zobowiązują się do przestrzegania wszelkich zasad higieny i bezpieczeństwa pracy w miejscu wykonywania warsztatów kulinarnych oraz ostrożności podczas wykonywania prac kulinarnych. Uczestnicy warsztatów zobowiązani są do używania sprzętów w sposób zgodny z ich przeznaczeniem. W przeciwnym razie za szkody powstałe na skutek zniszczenia sprzętu bądź mienia prowadzącego odpowiada Uczestnik. Organizator nie ponosi żadnej odpowiedzialności za skaleczenia, oparzenia bądź inne urazy Uczestników wynikające z niepoprawnego lub lekkomyślnego użycia sprzętów kuchennych.
Łukasz Modelski jest autorem książek reporterskich i o historii kuchni, redaktorem, dziennikarzem i wydawcą. Prowadzi w radiowej Dwójce kultową „Drogę przez mąkę”, audycję o związkach literatury i kuchni oraz program „Kuchnia Jagiellonów” w TVP Historia. Kilka miesięcy temu ukazała się jego historia kuchni dla dzieci pt. „Mała historia od kuchni. Dzieje się je”, pozycja kipiąca od faktów i ciekawostek o tym, jak ewoluowała kuchnia na przestrzeni wieków. Spotkanie z nim to wspólne gotowanie, kuchnia będzie historyczna, okraszona opowieścią o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania, smaczkach i smakach świata na przestrzeni wieków. Pisarz-instruktor wraz z uczestniczącymi w warsztatach dziećmi przygotują potrawy wykorzystując historyczne przepisy kulinarne (w tym, aż z XIV wieku). Po wspólnym gotowaniu, degustacja przygotowanych potraw i uczta, na którą zostaną też zaproszeni rodzice uczestniczących w warsztatach dzieci. W trakcie biesiady pisarz opowiadał będzie o daniach kuchni historycznej.
Tagi: warsztaty, Europejskie Dni Dziedzictwa, Parole Art Bistro przy ul. Sokoła 7
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze