Wystawa "Tradycje kulinarne Podkarpacia"

Wystawa "Tradycje kulinarne Podkarpacia"
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie zaprasza na wystawę „Tradycje kulinarne Podkarpacia”. Ekspozycję można zwiedzać od 2 grudnia 2014 r. do 7 stycznia 2015 r. w budynku WiMBP w Rzeszowie przy ul. Sokoła 13, w godzinach otwarcia biblioteki. Wstęp wolny!

Podkarpacka kuchnia regionalna to niewątpliwie jeden z największych skarbów naszego kulturowego dziedzictwa. Wpływ na nią przez wieki miały różne tradycje narodowe i etniczne: polska dworska kresowa, chłopska (np. lasowiacka czy rzeszowska), pasterska wołoska (z której wywodzą się kuchnie Łemków i Bojków) oraz węgierska, austriacka, żydowska i ormiańska. Kuchnie te istniały równolegle, wzajemnie się przenikając. Taka wielokulturowość sprawiła, że kuchnia podkarpacka nie ma jednego czy kilku głównych dań. Każdy region w naszym województwie ma swoje charakterystyczne potrawy i sposoby ich przyrządzania, zależne od tradycji, dostępności produktów, zasobności spiżarni w różnych porach roku, hodowli dominującej w danej okolicy.

Region podkarpacki słynie z potraw o bardzo oryginalnych nazwach za którymi kryją się proste dania zwane: hreczanyki (kotlety z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem, jajkami, czosnkiem i przyprawami), knysze (smażone na głębokim tłuszczu pierogi z farszem z kaszy gryczanej, twarogu i cebuli), kugiel (babka ze startych ziemniaków, przekładana nadzieniem z kiszonej kapusty uduszonej z cebulą i skwarkami), hałuszki (kluseczki z tartych ziemniaków z jajkiem, wrzucane na wrzątek, podawane z mlekiem, masłem i cebulką), fuczki, czyli placuszki z masy ziemniaczanej zapiekane lub smażone z serem lub kapustą, stolniki (pierogi z tartych ziemniaków, pieczone na liściach kapusty). Wymienić można jeszcze: krężałki, małdrzyki, bulwiok, kacapoły czy krupiak.

Najbardziej charakterystycznym dla Podkarpacia wypiekiem jest proziak, mało lub wcale nieznany w kraju. Jest to chyba jedyny wyrób wspólny dla niemal wszystkich tradycji kulinarnych tworzących podkarpacką kuchnię regionalną. Słynne w regionie są także powidła śliwkowe z Krzeszowa smażone w wielkich miedzianych kotłach bez dodatku cukru oraz wywodzące się z tradycji flisackiej chrupaczki, wytwarzane tylko w Ulanowie. To rodzaj ciasta z mąki, jaj, mleka, słoniny i cukru. Nie wysychają i długo zachowują świeżość.

Wyjątkiem wśród nieco zapomnianych już produktów są rosolisy, których produkcja rozpoczęła się w Łańcucie pod koniec XVIII w. i trwa do dziś. Są to wysokoprocentowe likiery o smakach: różanym, ziołowo-gorzkim i kawowym. Ich produkcję rozpoczął hrabia Alfred I Potocki, ówczesny właściciel Łańcuta. Później prywatną wytwórnię przejęło państwo, a obecnie prawo do ich produkcji w kraju ma tylko fabryka wódek w Łańcucie.

Aktualnie aż 173 produkty z Podkarpacia figurują w spisie ministerstwa rolnictwa jako potrawy i wyroby regionalne, co daje pierwsze miejsce wśród województw z liczbą zarejestrowanych wyrobów w Polsce.

Wystawa prezentuje bogactwo smaków i kulinarne korzenie naszego regionu. Zebrane na niej przepisy i receptury na tradycyjne, oryginalne, chociaż często zapomniane potrawy, zachęcają do poznawania niezapomnianego smaku naszej regionalnej kuchni, na którą złożyły się setki potraw i wyrobów przyrządzanych od stuleci w kuchniach Lasowiaków, Rzeszowiaków, Łemków, Bojków czy Żydów.

Ekspozycję można oglądać od 2 grudnia 2014 r. do 7 stycznia 2015 r. w godzinach otwarcia biblioteki przy ul. Sokoła 13.

oprac. Ewa Ferenc
 
 
 
 
Facebook Google+ Twitter
Reklama




Dzisiaj, 28.04.2024
Pojutrze, 30.04.2024
Środa, 01.05.2024
Czwartek, 02.05.2024
Piątek, 03.05.2024
Sobota, 04.05.2024
Niedziela, 05.05.2024
Wtorek, 07.05.2024
Środa, 08.05.2024
Czwartek, 09.05.2024
Piątek, 10.05.2024
Sobota, 11.05.2024
Czwartek, 16.05.2024
Piątek, 17.05.2024
Sobota, 18.05.2024
Niedziela, 19.05.2024
Piątek, 24.05.2024
Sobota, 25.05.2024
Jutro, 29.04.2024
Poniedziałek, 06.05.2024
Niedziela, 12.05.2024
Poniedziałek, 13.05.2024
Wtorek, 14.05.2024
Środa, 15.05.2024
Poniedziałek, 20.05.2024
Wtorek, 21.05.2024
Środa, 22.05.2024
Czwartek, 23.05.2024
Niedziela, 26.05.2024
Poniedziałek, 27.05.2024
Wtorek, 28.05.2024
Środa, 29.05.2024
Czwartek, 30.05.2024
Piątek, 31.05.2024
Sobota, 01.06.2024
Niedziela, 02.06.2024
Poniedziałek, 03.06.2024
Wtorek, 04.06.2024
Środa, 05.06.2024
Czwartek, 06.06.2024
Piątek, 07.06.2024
Sobota, 08.06.2024
Niedziela, 09.06.2024
Poniedziałek, 10.06.2024
Wtorek, 11.06.2024
Środa, 12.06.2024
Czwartek, 13.06.2024
Piątek, 14.06.2024
Sobota, 15.06.2024
Reklama
Reklama