Trauma

Koncert
Kiedy: Piątek, 31.05.2019
Gdzie: Vinyl
Start: 19:00

Po prawie trzyletniej przerwie TRAUMA powraca do Rzeszowa! Death Metal bez kompromisów i znakomita forma koncertowa!

TRAUMA

Trauma, żywa legenda polskiej sceny death metalowej. Zespół, który swoją machinę oblężniczą uruchomił już w 1988 roku i od tamtej pory nieprzerwanie brnie do przodu, wydając regularnie płyty, które dowodzą siły ekipy z Elbląga.

Biografia:
Trauma to jedna z najbardziej doświadczonych polskich formacji death metalowych. Zaczęła funkcjonować pod koniec lat 80-tych jako Thanatos. Z tego okresu pochodzą dwie taśmy demo, dzięki którym ten elbląski zespół zaczął być coraz częściej wymieniany w gronie liderów rodzimej sceny podziemnej. Wiosną 1992 roku zapadła decyzja o zmianie nazwy na Trauma i pod tym szyldem zespół nieprzerwanie funkcjonuje aż po dziś dzień. Na przestrzeni ponad dwóch dekad działalności Trauma wydała siedem studyjnych, płyt, jeden album koncertowy oraz album o charakterze retrospektywnym, na którym znalazły się dwa wydawnictwa zespołu pochodzące z różnych okresów działalności. Na przestrzeni prawie 30 lat istnienia zespołu, Trauma zagrała mnóstwo koncertów u boku gwiazd metalu z całego świata. Koncertowała z powodzeniem na prestiżowych trasach koncertowych jak i festiwalach zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. Grała w wielkich halach koncertowych, jak i w małych klubach zbierając całymi latami doświadczenie i obycie scenicznie. Płyty zespołu recenzowane były przez najbardziej prestiżowe i uznane periodyki na świecie poświęcone muzyce metalowej. Videoklip „The Elegy for Doom" emitowany był wielokrotnie przez najbardziej znaną stację muzyczną na świecie MTV 2 w Stanach Zjednoczonych.

Trauma to grupa pasjonatów oddanych bez reszty muzyce i scenie ekstremalnej, którzy mimo tak wielu lat grania wciąż bawią się tym co robią i widać to bezapelacyjnie na ich koncertach. W czerwcu 2013 roku nakładem firmy Witching Hour prod. ukazał się ostatni (do tej pory) studyjny album zespołu „Karma Obscura". Od początku grudnia 2013 roku, zespół rozpoczyna serie koncertów kontynuując w ten sposób promocje najnowszej płyty. W ramach „Karma Obscura Tour" grupa odwiedziła wiele miast polskich i zagranicznych, w międzyczasie grając m.in. na pierwszej edycji szczecińskiego Festiwalu Muzyki Ekstremalnej „Aaaarrrggghhh" u boku amerykańskiej legendy Obituary. Na początku kwietnia 2015 roku Trauma zagrała 2 koncerty w Norwegii w towarzystwie zespołów Iuna (nor) i Mental Disasters (nor), a 26 kwietnia 2015 ponownie wystąpiła w Szczecinie na festiwalu 5-lecie Stowarzyszenia Muzyki Extremalnej "Aaaaaaarrghh" w towarzystwie zespołów Behemoth, Masachist, Deivos etc.. W tym też roku światło dzienne ujrzał nowy materiał zespołu, jakim jest split vinylowy „Craving for...", na którym znalazła się nowa wersja traumowego klasyka pod tym samym tytułem. 2016 rok przynosi wznowienie jakże ważnego debiutu zespołu z taśmy „Invisible Reality", podobnie jak „Craving for..." wydanego przez Deformeathing production. Zespół promuje to wydawnictwo serią koncertów w ramach "Invisible Reality Tour", które trwały do czerwca 2017 roku.
W sierpniu 2017 Trauma wystąpiła na prestiżowym festiwalu Summer Dying Loud w Aleksandrowie łódzkim pokazując znakomitą formę koncertową licznie zgromadzonej publiczności. W październiku 2017 dzięki Deformeathing prod. ukazała się na rynku kolejna reedycja, tym razem legendarnego, debiutanckiego albumu "Comedy is Over". Jesienią 2017 roku zespół zagrał pierwszą część trasy promującej tą płytę i po nowym roku kontował promocyjna batalie na seri koncertów w całym kraju.
W obecnej chwili zespół kończy w studio prace nad nowym studyjnym albumem, który zamierza wydać w 2019 roku.

Dyskografia:
" Invisible Reality" mc oficjalna taśma 1993 ( Loud Out rec./ Morbid Noizz prod.)
" Comedy is Over" cd/ mc 1996 ( Vox Mortis rec.)
" Daimonion" split cd/ mc 1998 ( Pagan rec.)
- Comedy is Over" cd 2000 ( Pagan rec.)
" Suffocated in Slumber" cd/ mc 2000 ( Pagan rec./ System Shock rec.)
" Crash Test: Live" cd/ mc - album koncertowy 2001( Pagan rec.)
" Imperfect Like a God" cd 2003( Empire rec. / Adipocere rec.)
" Determination" cd 2005 ( Empire rec./ Unique Leader rec.)
" Hamartia" mcd 2006 ( Empire rec.)
" Neurotic Mass" cd 2007 ( Empire rec.)
" Archetype of Chaos" cd/ lp 2010 ( Witching Hour prod.)
" Karma Obscura" cd/ 2013 ( Witching Hour prodd.)
" Craving for..." split 7" ep/ cd 2015 ( Deformeathing prod./ Bestial Invassion rec.)
" Invisible Reality + Promo 1991" - cd/ mc / reedycja 2016 ( Deformeathing rec.)
" Comedy is Over" reedycja cd / 2017 ( Deformeathing prod.)

https://traumadeath.bandcamp.com/
www.trauma.art.pl
www.facebook.com/traumaofficialpage
www.youtube.com/user/traumadeath
www.twitter.com/trauma_band
www.reverbnation.com/traumaprofile

Tagi: Vinyl, Trauma

Komentarze

Zaloguj się aby móc dodawać komentarze





Dzisiaj, 22.04.2019
Piekiełko, godz. 21:00
Impreza
Pod Palmą, godz. 21:00
Impreza
Impreza
Impreza
Impreza
Impreza
Stadion Miejski, godz. 14:30
Sport
Jutro, 23.04.2019
Pojutrze, 24.04.2019
Czwartek, 25.04.2019
Piątek, 26.04.2019
Piekiełko, godz. 21:00
Impreza
Teatr Maska, godz. 11:30, 9:00
Spektakl
Bajka Disco Club, godz. 21:00
Koncert
Koncert
Koncert
Sobota, 27.04.2019
Reklama